Mit jelent a maszek, és milyen munkalehetőségeket rejt Székesfehérváron?

Mit jelent a maszek, és milyen munkalehetőségeket rejt Székesfehérváron?

A maszek mondhatni igazi magyaros kifejezés. Elsőként az ötvenes években használta Kellér Dezső humorista, ma azonban már számos értelmezési módját értjük. Lehet épp az “okosba” szinonimája is, ami a nem túl törvényes ügyletekre vonatkozik, de legális munkavégzést is érthetünk alatta. Székesfehérváron is maszekolhatunk – de szigorúan utóbbi értelemben, a munka törvénykönyvének szabályait betartva!

A maszek jelentése: törvényes vagy feketemunka?

A "maszek" kifejezés a magyar nyelvben olyan munkát jelöl, amely nem tartozik a hagyományos, stabil foglalkoztatási formák közé. Általában olyan tevékenységekre használják, amelyek alkalmi jellegűek, nem részei hivatalos munkaszerződésnek vagy hagyományos foglalkoztatásnak.

Főként tehát rugalmas munkaidővel rendelkeznek ezek a lehetőségek, ami ideális választás lehet olyan személyeknek, akik speciális igényekkel rendelkeznek a munkaidővel kapcsolatban, vagy akik részmunkaidős foglalkoztatást keresnek. A részmunkaidős pozíciók különböző területeken érhetők el, például az élelmiszeriparban, kiskereskedelemben vagy szolgáltató szektorban.

A maszek munkák sok esetben gyorsabb foglalkoztatást jelenthetnek, ugyanakkor fontos tudni, hogy ezek a munkakapcsolatok nem járnak bizonyos jogokkal és védelemmel.

A maszek munka tehát lehet éppen törvényes vagy feketemunka is, attól függően, hogy az adó- és járulékfizetési kötelezettségeknek eleget tesznek-e. A feketemunka azonban mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára komoly következményekkel jár, így nem éri meg kockáztatni.

Legális “maszek” munkák Székesfehérváron

Székesfehérvár városában számos lehetőség rejlik maszek munkákra. Ezek közé tartoznak például a szezonális alkalmi munkák, mint például a rendezvényeken való munkavégzés, a raktári munkák, a vendéglátásban való segédkezés stb. Ezekre a munkákra általában rövid távú munkaszerződések vagy megbízási szerződések keretében lehet jelentkezni.

A legális "maszek" munkák között szerepelhetnek olyan tevékenységek is, amelyeket hagyományosan alkalmi jelleggel végeznek, de mégis teljesen törvényesek, például az idényjellegű kerti munkák, takarítási feladatok stb. is idetartoznak.

Mennyit lehet vele keresni?

A maszek munkák általában inkább kiegészítő bevételi forrást jelentenek. Legalábbis erre nem érdemes alapozni, viszont akár havi pár százezres pluszt is jelenthet, ami nem kevés.

A kereseti lehetőségek nagymértékben változhatnak persze attól függően, hogy milyen tevékenységről van szó, mennyi időt és energiát fordít rá az egyén, valamint hogy milyen az adott munka fizetése. Általában nem érdemes a maszek munkákra alapozni a fő megélhetést, inkább kiegészítő bevételi forrásként érdemes tekinteni rájuk.

SzekesfehervarAllas.hu / P.P.