A többlépcsős állásinterjú és felvételi folyamat lépései

A többlépcsős állásinterjú és felvételi folyamat lépései

A többlépcsős állásinterjú és felvételi folyamat messze földön hírhedt, amire nem árt felkészülni. Annak ellenére, hogy a jelentkezőknek számos akadályon kell keresztülmenni, egy ilyen kiválasztásnak számos előnye is lehet rájuk nézve is. Aki pedig megkaparint egy ilyen nehéz pozíciót és beletanul a munkába, hosszú távú elköteleződésre számíthat a munkáltató oldaláról is.

Székesfehérvári multik és álláslehetőségek, ahol érdemes többlépcsős felvételi folyamatra számítani

Javarészt természetesen a nagyvállalatok alkalmazzák szeretettel a többlépcsős interjúztatást. A székesfehérvári multikról már több ízben is írtunk, például ide kattintva is olvashatsz a témában, melyek a legnagyobb helyi cégek és legjobb lehetőségek. Az aktuális álláslehetőségeket pedig a https://szekesfehervarallas.hu/ linkre kattintva kutathatod fel - ahol természetesen jelentkezhetsz is a meghirdett pozícióra.

Mi az a többlépcsős állásinterjú?

Lényegében arról van szó - ahogy neve is sugallja -, hogy többször kell tárgyalni a leendő munkáltató képviselőivel. Ez egyrészt a személyes és online megbeszéléseket, másrészt a különböző feladatokat, előzetes teszteket is jelentheti.

A többlépcsős állásinterjú menete és a felvételi folyamat

A többlépcsős állásinterjú menete és a felvételi interjú nulladik lépés maga a jelentkezés. Ilyenkor az álláskereső benyújtja jelentkezését, leggyakrabban a jól ismert önéletrajzzal, motivációs levéllel. Persze előfordulhat, hogy már ilyenkor valamilyen tesztet kell kitölteni, vagy éppen a munkáltató fejvadásza veszi fel a kapcsolatot a kiszemelt jelölttel - például egy olyan szakmai oldalon, mint a LinkedIn.

Első kapcsolatfelvétel és felvételi interjú

Ahogy más esetekben is, az első benyomás egyben az egyik legfontosabb is természetesen. Itt előfordulhat, hogy egy HR-es munkatárssal vagy valamelyik vezetővel fogunk beszélgetni, némileg még kötetlenül, egymás megismerése céljából. Ez még a "szokásos" vonal, ha valaki volt már interjún, megtapasztalhatta. Kik vagyunk, miért jelentkeztünk, mik a céljaink és így tovább.

Feladatok

Előfordulhat, hogy az interjú után már valamilyen feladatot kapunk, amit X időn belül meg kell csinálni. Ez lehet egy számviteli, programozási, cikkírási feladat - természetesen az adott vállalat portfóliójához és a leendő munkakörhöz hűen.

Második interjú - nagyobb hallgatóság (HR, vezetés stb.)

Amennyiben behívnak minket egy újabb meghallgatásra, sikeresen teljesítettünk az első körön. Ezúttal viszont már nagyobb hallgatóságra lehet számítani, és valószínűleg már az apróbb rezdüléseinket is jobban fogják vizsgálni. Ez nem jelenti azt, hogy rá kell görcsölni a dologra, sőt, maradjunk ugyanolyan fegyelmezettek, felkészültek és természetesek, mint amilyenek az első alkalommal voltunk. Itt viszont már lehet több konkrétum, szakmabeli kérdés is.

Újabb feladatok

Macskaköröm - előfordulhat, hogy újabb teszteken, feladatokon kell átrágni magunkat.

Harmadik interjú - a végső összecsapás (+ újabb feladatok?)

Nos, ha már itt tartunk, az valószínűleg azt jelenti, hogy bekerültünk a top 2-3 legjobb jelölt közé. Hozzuk a legjobb énünket - de ne feledjük, jó úton járunk, és az eddigi magabiztosság és tudás miatt is vagyunk itt. Próbáljunk meg rávilágítani, miért is mi vagyunk a legalkalmasabbak, gondolkodjunk a másik fél fejével, mi mit hallanánk a helyében szívesen. A jövőbeli elképzelések, a hosszú távú elköteleződés stb. is rengeteget számít. Akár egy képzettebb, gyakorlottabb jelöltet is legyőzhetünk, ha tanulékonyabbak, motiváltabbak vagyunk.

többlépcsős állásinterjú menete

Ajánlat és szerződéskötés

Gratulálunk, megvan a munka! Legalábbis ott áll előttünk a szerződéssel a vezetőség, csak nyélbe kell ütni az üzletet. Itt már akár alku pozícióba is kerülhetünk, nem kell azért mindent csukott szemmel aláírni sem, ami elénk kerül, álljunk bele bátran, ha valamin változtatnánk!

A többlépcsős kiválasztási rendszer előnyei és hátrányai

Előfordul, hogy valaki végül nem kapja meg a munkát, hiába a sok beleölt óra, de még ez is jó tapasztalás lehet. Sőt, előfordulhat, hogy a munkáltató nem felelt meg a jelentkező szemében igazán. Aki viszont megtapasztal egy ilyen versenyhelyzetet, azt is tudni fogja már, mi fán terem a versenyszféra, és ütésállóbbá, ügyesebbé válik, amit szinte biztosan kamatoztatni fog a jövőben.

SzekesfehervarAllas.hu / P. P.