Székesfehérvárról Budapestre - vagy fordítva? A munkába járás megtérítésének szabályai!

Székesfehérvárról Budapestre - vagy fordítva? A munkába járás megtérítésének szabályai!

Előfordulhat, hogy valaki a fővárosban kap állást úgy, hogy közben nem Budapesten él. Persze az egyik opció, hogy felköltözik az illető, de manapság már nincs erre szükség minden esetben. Egyrészt az otthoni munkavégzés és a rugalmas lehetőségek miatt, másrészt a munkába járás megtérítése esetén. Például, ha valaki Székesfehérvárról jár be dolgozni, nincs olyan messze, és a munkáltató bizonyos esetekben megtérítheti a munkába járás költségét.

Székesfehérvári és budapesti állások

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy senkit sem szeretnénk lebeszélni arról, hogy ne Székesfehérváron dolgozzon. Sőt! Épp ellenkezőleg. Ugyanakkor természetesen előfordulhat, hogy valaki a fővárosban talál állást. De megvan rá a lehetőség, hogy ilyenkor is a városban maradjunk! Az biztos, hogy munkalehetőségből Székesfehérváron sincs hiány.

Munka a fővárosban, költözés nélkül

Székesfehérvár körülbelül 65 kilométerre található Budapesttől. Ez még nem olyan nagy távolság, hogy ne lehessen megoldani a munkaviszonyt. Jelenleg 30 forint / kilométer szabályozás van érvényben, ami azt jelenti, hogy oda-vissza 3900 forint megtérítésére lehet köteles ez esetben a munkáltató. Ez körülbelül fedezi egy átlagos autó benzin vagy gázolaj fogyasztását (pl. ha 100 kilométeren 7-8 litert fogyaszt az autó, akkor Székesfehérvár és Budapest 4000-4500 forint körüli utazási költséggel kell számolni).

Munkába járás támogatása

Mikor köteles a munkáltató megfizetni a munkába járás költségét?

A munkába járás költségtérítése azt jelenti, hogy a munkavállaló az általa megtett munkába járással kapcsolatos költségeit részben vagy teljes egészében visszakapja munkáltatójától. 2023. január 28-tól ez a költségtérítés duplájára emelkedett, ami azt jelenti, hogy a munkavállaló adómentesen akár 30 forintot kaphat kilométerenként a napi munkába járás és a hazautazás során.

A munkáltatónak kötelező a munkába járás költségét ennek az összegnek a 60 százalékáig, azaz kilométerenként 18 forintig megtéríteni. Ez a kötelező költségtérítés először a február havi munkába járás költségeinek megtérítésekor alkalmazzák.

Ezek a változások a munkavállalók számára kedvezőbb feltételeket teremtenek a munkába járás során felmerülő költségeik részleges vagy teljes megtérítése tekintetében.

Amennyiben kérjük és a szerződésben is rögzítjük, mindkét fél aláírja, a munkáltató köteles lesz megtéríteni a munkába járás költségét. Ha a munkavégzés lehetővé teszi az otthoni munkavégzést, még a heti öt nap bejárás sem feltétlenül szükséges. Általában rendes, főállású munkaviszony esetén jellemző a megtérítés, egyéb formákban (pl. egyéni vállalkozóként vagy részmunkaidőben) nem biztos, hogy fennáll majd ennek lehetősége.

A pontos részletekről a kormányrendelet és a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott rendeletek adnak tájékoztatást.

SzekesfehervarAllas.hu / P.P.